Είναι γνωστό ότι πολλοί παράγοντες μπορεί να διαταράξουν την υγεία του εντέρου με την πάροδο των ετών. Για παράδειγμα δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, η ύπαρξη stress, η λήψη αντιβιοτικών συνδέονται με δυσμενείς για την υγεία μεταβολές στο μικροβίωμα του εντέρου, δηλαδή στα μικρόβια που ζουν στον εντερικό σωλήνα με αποτέλεσμα εμφάνιση διαφόρων νοσημάτων.
Υπάρχει άραγε τρόπος να αποκατασταθεί το περιεχόμενο του παχέος εντέρου όπως ακριβώς ήταν σε νεαρή ηλικία;
Οι επιστήμονες απαντούν ΝΑΙ.
Ο τρόπος θα μπορούσε να είναι η λήψη σε νεαρή ηλικία και η διατήρηση με τη βοήθεια ειδικών τεχνικών δείγματος κοπράνων το οποίο θα επανατοποθετηθεί στο παχύ έντερο των ιδίων ατόμων σε μεγαλύτερη ηλικία, εφ όσον εμφανισθούν νοσήματα στα οποία η μεταμόσχευση κοπράνων έχει αποδειχθεί ότι ωφελεί.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν «τράπεζες κοπράνων» για μεταμόσχευση στις χώρες οι οποίες διαθέτουν την κατάλληλη τεχνογνωσία.
Αλλά πώς θα μπορούσε να λειτουργούσει αυτό;
Αρχικά, πηγαίνει κανείς σε μια «τράπεζα κοπράνων» με ένα φρέσκο δείγμα κοπράνων, το οποίο θα ελεγχθεί για τυχόν ύπαρξη παθογόνων μικροοργανισμών και ακολούθως θα εκπλυθεί, θα υποστεί επεξεργασία και θα αποθηκευθεί σε ειδκό μέρος και υπό κατάλληλες συνθήκες.
Στη συνέχεια, εάν το άτομο αυτό εμφανίσει κάποιο νόσημα πχ ελκώδη κολίτιδα, νόσο Crohn, κολίτιδα από Clostridium Difficile, καρδιακή νόσο ή διαβήτη τύπου 2, ή εάν υποβληθεί σε θεραπεία με αντιβιοτικά ή χημειοθεραπεία που είναι γνωστό ότι μεταβάλλουν το μικροβίωμα του εντέρου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα «αποθηκευμένα» κόπρανα με σκοπό να επαναποικίσουν το έντερό, επαναφέροντάς το στην προηγούμενη υγιή κατάσταση (μεταμόσχευση μικροβίων κοπράνων ή fecal microbiota transplantation (FMT).
Εάν επομένως μπορούσε να δημιουργηθεί “τράπεζα κοπράνων» θα μπορούσαν να θεραπευθούν αυτοάνοσα νοσήματα, φλεγμονώδεις εντεροπάθειες, διαβήτης, παχυσαρκία και καρδιακές παθήσεις, ή ακόμα και να αντιστραφούν οι επιπτώσεις της γήρανσης.
Ορισμένες μελέτες αποδεικνύουν ότι το FMT μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, όπως η νόσος Crohn ή η ελκώδης κολίτις, ενώ μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία της παχυσαρκίας, να επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής και να αναστρέψει ορισμένες επιπτώσεις της γήρανσης.
Σήμερα το FMT χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία της κολίτιδος από Clostridιθμ difficile.
Υπενθυμίζω ότι η αποθήκευση σωματικών συστατικών δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι τράπεζες αίματος, η τράπεζα αίματος ομφάλιου λώρου δηλαδή η διατήρηση του αίματος από τον ομφάλιο λώρο ενός μωρού για την υποστήριξη πιθανών μελλοντικών ιατρικών αναγκών του γίνεται όλο και πιο δημοφιλής.
Οι δότες σπέρματος είναι περιζήτητοι και οι γιατροί μεταμοσχεύουν νεφρούς και μυελό των οστών σε ασθενείς που έχουν ανάγκη.
Το FMT εγκυμονεί επίσης κινδύνους αν και μέχρι στιγμής, φαίνονται ήπιοι. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν ήπια διάρροια, ναυτία, πόνο στην κοιλιά και κόπωση. Ακόμη δεν υπάρχει εγγύηση, ότι η αποκατάσταση του μικροβιώματος ενός ατόμου στην παλιά του κατάσταση χωρίς ασθένειες θα κρατήσει τις καινούργιες ασθένειες μακριά για πάντα,
Δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό μπορούν να διατηρηθούν τα δείγματα κοπράνων. Οι τράπεζες κοπράνων αποθηκεύουν επί του παρόντος περιττώματα για 1 ή 2 χρόνια.
Για την προστασία των πρωτεϊνών και των δομών του DNA για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, τα δείγματα αποθηκεύονται σε θερμοκρασία υγρού αζώτου (-196 C).
Σχετικώς με το κόστος προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί όμως οι τράπεζες αίματος ομφάλιου λώρου στις ΗΠΑ χρεώνουν $1.500 έως $2.820 την πρώτη συλλογή και επεξεργασία, συν μια ετήσια χρέωση αποθήκευσης $185 έως $370.
Μία εταιρεία μικροβιώματος, η Cordlife Group Limited, που εδρεύει στη Σιγκαπούρη, ανακοίνωσε ότι έχει αρχίσει την συλλογή και αποθήκευση κοπράνων.
Comments