top of page

Ραγάδες πρωκτικού σωλήνα: κλινικές εκδηλώσεις και αντιμετώπιση

Εικόνα συγγραφέα: Dr. Ιωάννης Κ. ΤριανταφυλλίδηςDr. Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλίδης

Οι ραγάδες στον πρωκτό εμφανίζονται συνήθως κατά μήκος της πρόσθιας ή οπίσθιας μοίρας του άξονα του πρωκτού. Η ύπαρξη των ραγάδων δεν σχετίζεται με κάποιο συστηματικό νόσημα, θα πρέπει να υποψιαζόμαστε την παρουσία νόσου του Crohn όταν η εντόπιση της ραγάδας είναι εκτός του άξονα που προαναφέρθηκε.


Ο πόνος στον πρωκτό κατά την αφόδευση είναι το πλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμα.

Οι ασθενείς το περιγράφουν συνήθως ως αίσθημα «κομμένου γυαλιού» το οποίο «σκίζει» τον πρωκτικό σωλήνα.


Η θεραπεία των ραγάδων αφορά στην ενδοπρωκτική εφαρμογή αλοιφής νιτρογλυκερίνης ή αναστολέων των διαύλων ασβεστίου. Το πλέον κρίσιμο σημείο αφορά στo εάν οι ασθενείς εφαρμόζουν σωστά τη θεραπεία.

Το μήκος του πρωκτικού σφιγκτήρα είναι περίπου όσο το μέγεθος του δείκτη της άκρας χειρός. Ο ασθενής τοποθετεί ποσότητα αλοιφής μεγέθους κουταλιού γλυκού στο γαντοφορεμένο δείκτη της δεξιάς άκρας χειρός και εισάγει με προσοχή το δάκτυλο με την αλοιφή σε βάθος τουλάχιστον 5 εκατοστών μετακινόντας το δάκτυλο εμπρός-πίσω. Εάν εφαρμόσει την αλοιφή σε μικρό βάθος ή έξω από τον πρωκτικό δακτύλιο δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα. Η εφαρμογή πρέπει να γίνεται 3 φορές ημερησίως για περίπου 2 εβδομάδες.

Εάν η νιτρογλυκερίνη αποδειχθεί μη αποτελεσματική μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά η διλτιαζέμη και η νιφεδιπίνη, η οποία είναι ένας αναστολέας των διαύλων ασβεστίου, φάρμακα τα οποία μπορεί να αποδειχθούν αποτελεσματικά. Ωστόσο, η νιτρογλυκερίνη αποτελεί την πρώτη επιλογή.

Comments


bottom of page