top of page

Συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική (CAM) χρησιμοποιείται τακτικά από αρκετούς ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου σε πολλές χώρες

Εικόνα συγγραφέα: Dr. Ιωάννης Κ. ΤριανταφυλλίδηςDr. Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλίδης

Αγαπητοί φίλοι,


Ευχαρίστως σας ενημερώνω ότι ένα ακόμη άρθρο της ομάδος μας δημοσιεύθηκε στο έγκυρο περιοδικό Nutrients (Impact Factor 9,236) το οποίο αφορά στη χρήση εναλλακτικής ή συμπληρωματικής θεραπείας από ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα ή νόσο Crohn στην Ελλάδα. Μέχρι τώρα δεδομένα που να αφορούν στη χρήση εναλλακτικής θεραπείας (αποκλειστική χρήση ομοιοπαθητικής, χειροπρακτικής, Yoga, άσκησης, massage κλπ) ή συμπληρωματικής θεραπείας (χρήση των θεραπείων αυτών παράλληλα με την χρήση της συμβατικής ιατρικής θεραπείας) στον ελληνικό χώρο δεν υπήρχαν. Η μελέτη μας αποσκοπούσε ακριβώς στο να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των Ελλήνων ασθενών με ΙΦΕΝ χρησιμοποιούν την συμπληρωματική ή εναλλακτική θεραπεία για την αντιμετώπιση της νόσου. Άλλες σχετικές λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε στην περίληψη του άρθρου. Όσοι επιθυμούν περισσότερες λεπτομέρειες μπορούν να διαβάσουν το επιστημονικό άρθρο που παρατίθεται όλόκληρο.


ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΡΘΡΟΥ


Triantafillidis JK, Gikas A, Kontrarou G, Konstantoulakis M, Papalois A. Use of Complementary and Alternative Medicine by Greek Patients with Inflammatory Bowel Disease. Nutrients. 2024 Oct 29;16(21):3679. doi: 10.3390/nu16213679. PMID: 39519512; PMCID: PMC11547556.


Εισαγωγικά: Συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική (CAM) χρησιμοποιείται τακτικά από αρκετούς ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου σε πολλές χώρες. Δεδομένα σχετικά με τη χρήση της CAM σε Έλληνες ασθενείς με ΙΦΕΝ είναι ελλιπή. Η παρούσα μελέτη είχε ως στόχο να προσδιορίσει τον επιπολασμό της χρήσης CAM αλλά και των δεικτών χρήσης της CAM σε Έλληνες ασθενείς με ΙΦΕΝ.


Ασθενείς και μέθοδοι: Ενήλικες ασθενείς με ΙΦΕΝ που παρακολουθούνται στο εξειδικευμένο τμήμα ΙΦΕΝ του νοσοκομείου «Metropolitan General» Χολαργός, συμπλήρωσαν ειδικό ερωτηματολόγιο σχετικά με τη χρήση CAM. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με μια ομάδα ελέγχου (ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση). Στη μελέτη συμπεριελήφθησαν 270 ασθενείς με ΙΦΕΝ (128 ήταν γυναίκες), (134 με νόσο Crohn και 136 με ελκώδη κολίτιδα) μέσης ηλικίας 42,3 ± 17,5 έτη (εύρος 31-52), καθώς και 138 ασθενείς με σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οι οποίοι χρησίμευαν ως ομάδα ελέγχου.


Αποτελέσματα: Ο επιπολασμός προηγούμενης και τρέχουσας χρήσης CAM στους ασθενείς με ΙΦΕΝ ήταν 36,3% έναντι 27,5% της ομάδος ελέγχου (στατιστικά μη σημαντικές διαφορές). Δεν παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των ασθενών με ελκώδη κολίτιδα ή νόσο Crohn. Στην πολυμεταβλητή ανάλυση, η πανεπιστημιακή εκπαίδευση και η θεραπεία με στεροειδή και αναστολείς του TNF-α ήταν ανεξάρτητοι κοινωνικοί δείκτες της χρήσης CAM.


Συμπεράσματα: Το ποσοστό χρήσης CAM από τους Έλληνες ασθενείς με ΙΦΕΝ ήταν αρκετά υψηλό, παρόμοιο με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Αν και αριθμητικά υψηλότερο, το ποσοστό αυτό δεν διέφερε σημαντικά σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Η χρήση CAM στους ασθενείς με ΙΦΕΝ στην Ελλάδα σχετίζεται με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο και θεραπεία με στεροειδή και αναστολείς του TNF-α.




20 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page