Η λήψη φαγητού νωρίς στη διάρκεια της ημέρας (όλα τα γεύματα σε διάστημα 10 ωρών) βοηθά στην απώλεια βάρους και στη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα, σύμφωνα με δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cell Metabolism. Η ερμηνεία έγκειται στο γεγονός ότι η καλύτερη περίοδος για το μεταβολισμό στους ανθρώπους, είναι από το μεσημέρι έως αργά το πρωί.
Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το φαγητό στο τέλος της ημέρας (απογευματινές ή βραδυνές ώρες) είχε ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αισθάνονται πείνα όλο το 24ωρο συγκριτικώς με την κατανάλωση των ίδιων γευμάτων νωρίς την ημέρα. Επίσης η καθυστερημένη λήψη φαγητού «έκαιγε» τις θερμίδες με πιο αργό ρυθμό με αποτέλεσμα αποθήκευση ενέργειας υπό μορφή λιπώδους ιστού, αυξάνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας.
Στη δεύτερη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πυροσβέστες που εργάζονταν σε βάρδιες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση γευμάτων μέσα σε διάστημα 10 ωρών μείωσε την λεγόμενη «κακή χοληστερόλη» και επομένως μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Επίσης βελτιώθηκε η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη, υπέρταση και αυξημένη χοληστερίνη.
Έχει διαπιστωθεί ότι όσοι τρώνε αργά την ημέρα έχουν διπλάσια πιθανότητα να αισθάνονται πεινασμένοι όλη την ημέρα επειδή έχουν μειωμένα επίπεδα λεπτίνης μιας ορμόνης που μας κάνει να αισθανόμαστε χορτάτοι. Πραγματικά στην ομάδα των ανθρώπων που κατανάλωναν το κύριο γεύμα αργά την ημέρα διαπιστώθηκε μεγαλύτερη επιθυμία για αμυλούχα ή αλμυρά τρόφιμα, κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, δηλαδή τροφές υψηλές σε ενέργεια.
Συμπερασματικά, το γεύμα που καταναλώνεται ενωρίς στη διάρκεια της ημέρας επιτρέπει στο σώμα να διασπάσει τις τοξίνες και να απαλλαγεί από το νάτριο και άλλες ουσίες που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο του αίματος, αφού κατά τη διάρκεια των περιόδων μη λήψης τροφής, τα όργανα «ξεκουράζονται» ώστε να μπορούν να εκτρέψουν την ενέργειά τους προς την αποκατάσταση των κυττάρων.
Comments