top of page

Τα τατουάζ αποτελούν παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση κακοήθους λεμφώματος

Εικόνα συγγραφέα: Dr. Ιωάννης Κ. ΤριανταφυλλίδηςDr. Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλίδης

Lund University, Lund, Sweden (e-Clinical Medicine Journal)



Στην πρώτη μεγάλη μελέτη του είδους της, διαπιστώθηκε ότι τα τατουάζ αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κακοήθους λεμφάματος κατά 20% σε σύγκριση με άτομα χωρίς τατουάζ.

Το μελάνι των τατουάζ συχνά περιέχει καρκινογόνες ουσίες και, όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, προκαλεί ανοσολογική αντίδραση.

 

Η παρούσα μελέτη ήταν μια πληθυσμιακή μελέτη ελέγχου περιπτώσεων όλων των περιστατικών κακοήθους λεμφώματος (n=11.905) που διαγνώσθηκαν σε Σουηδούς ηλικίας 20-60 ετών όπως καταχωρήθηκαν στο Σουηδικό Εθνικό Μητρώο Καρκίνου μεταξύ 2007 και 2017.

 

Διαπιστώθηκε ότι ο επιπολασμός των τατουάζ ήταν 21% μεταξύ των ατόμων με λέμφωμα και 18% μεταξύ των ατόμων χωρίς τατουάζ. Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με τατουάζ είχαν 21% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης λεμφώματος συγκριτικά με τα άτομα χωρίς τατουαζ (95% confidence intervals: 0,99-1,48).

 

Στην ανάλυση των ιστολογικών τύπων διαπιστώθηκε ότι ο υψηλότερος κίνδυνος (30%) αφορούσε στο διάχυτο λέμφωμα εκ μεγάλων Β-κυττάρων και το οζώδες λέμφωμα. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης λεμφώματος δεν συνδεόταν με την έκταση που κατελάμβανε το τατουάζ.  

 

Συμπεράσματα

  • Η δημοτικότητα διενέργειας τατουάζ έχει αυξηθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια με τον σημερινό επιπολασμό να υπερβαίνει το 20% στην Ευρώπη.

  • Η έκθεση σε τατουάζ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης κακοήθους λεμφώματος.

  • Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για τον έλεγχο της χημικής σύνθεσης του μελανιού που χρησιμοποιείται στα τατουάζ.

Commentaires


bottom of page