Stack of Magazines
ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Prof. ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ M.D., Ph.D., F.E.B.G.H., M.A.C.G. 
ASSOCIATE PROFESSOR, “GR. T. POPA” UNIVERSITY OF MEDICINE & PHARMACY, IASI, ROMANIA

Επίδραση των αντιεκκριτικών φαρμάκων (αναστολέων της αντλίας πρωτονίων, Losec κλπ) σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα ή νόσο Crohn που λαμβάνουν Infliximab (Remicade)

Επίδραση των αντιεκκριτικών φαρμάκων (αναστολέων της αντλίας πρωτονίων, Losec κλπ) σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα ή νόσο Crohn που λαμβάνουν Infliximab (Remicade)

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης μετα-ανάλυσις οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων, μιά κατηγορία φαρμάκων με ευρεία χρήση ως πρστατευτικών του στομάχου (πχ Losec), μειώνει την αποτελεσματικότητα του Infliximab (Remicade) στους ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα ή νόσο Crohn. Επομένως η χορήγηση των φαρμάκων αυτών σε ασθενείς που λαμβάνουν Infliximab θα πρέπει να γίνεται μόνο εφ όσον είναι απολύτως αναγκαίο. 

Οι συγγραφείς ανέλυσαν δεδομένα 5 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων μελετών ενηλίκων ασθενών με σοβαρή ελκώδη κολίτιδα ή νόσο Crohn εκ των οποίων 889 έπαιρναν αναστολείς της αντλίας πρωτονίων και 147 όχι.

Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που έπαιρναν αναστολείς της αντλίας πρωτονίων παράλληλα με το Infliximab είχαν μικρότερα ποσοστά ύφεσης της νόσου την τριακοστή εβδομάδα της θεραπείας σε σύγκριση με την ομάδα που δεν έπαιρνε αναστολείς της αντλίας πρωτονίων. Το ίδιο παρατηρήθηκε και την 54η εβδομάδα. Ακόμη η ανάγκη για νοσηλεία ήταν μεγαλύτερη στους ασθενείς που ελάμβαναν αναστολείς της αντλίας πρωτονίων συγκριτικώς με αυτούς που δεν ελάμβαναν.

Υποθέσεις:
Το γαστρικό υγρό αποτελεί φυσικό αντιμικροβιακό φραγμό και η αναστολή του υδροχλωρικού οξέος μέσω των αναστολέων της αντλίας πρωτονίων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώδους γαστρεντερίτιδος. 

Οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων μεταβάλλουν την ανοσολογική απόκριση και την μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, γεγονός που ίσως ευθύνεται για το μικρότερο ποσοστό ανταπόκρισης στη θεραπεία με Infliximab.  

Παραμένει επίσης άγνωστο ποιό είναι το αποτέλεσμα της χορήγησης  αναστολέων της αντλίας πρωτονίων σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα ή νόσο Crohn οι οποίοι όμως λαμβάνουν θεραπευτικώς άλλο είδος βιολογικού παράγοντα (πχ Entyvio – Vedolizumab).

1.JPG

Covid-19 & Διανοητική λειτουργία

Σύμφωνα με πολύ πρόσφατη δημοσίευση του περιοδικού Journal of the American Medical Association Published online November 20, 2020 σήμερα, περίπου 8 μήνες από την εκδήλωση της πανδημίας και αντίθετα με τις προβλέψεις, πολλές μελέτες δείχνουν ότι η εγκεφαλική (διανοητική) λειτουργία των ηλικιωμένων ασθενών με COVID-19, δεν επηρεάζεται, σε αντίθεση με τις νεότερες ηλικιακές ομάδες !! 

 

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η «Σοφία» των ηλικιωμένων

αποτελεί έναν σημαντικό επιπρόσθετο προστατευτικό παράγοντα. 

Η Σοφία, όντας  ένα σύνθετο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που περιλαμβάνει την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια, τη συναισθηματική ρύθμιση, την ικανότητα αυτοαντίδρασης και αποφασιστικότητας και αποδεχόμενη την αβεβαιότητα, θεωρείται ότι ασκεί ευεργετική δράση μέσω αυτών των χαρακτηριστικών της. 

2.JPG

Οδηγίες προφύλαξης από τον covid-19 και ορθής κοινωνικής συμπεριφοράς

Όλοι πρέπει να φορούν μάσκες ακόμη και αυτοί που ανέρρωσαν από τη λοίμωξη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν φαίνεται ότι η προηγηθείσα λοίμωξη οπωσδήποτε χαρίζει ανοσία σε μελλοντική προσβολή. Ακόμη δεν γνωρίζουμε  αν αυτή η «ανοσία» πράγματι προφυλάσσει και για πόσο χρονικό διάστημα. Πρόδρομα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι εξαφανίζεται σε διάστημα μερικών μηνών. 

Ακόμη δεν είναι γνωστό αν μπορεί κανείς να ξαναμολυνθεί από τον COVID-19. Επομένως αν αυτό είναι αληθές και συμβεί σε κάποιον, αυτός θα μολύνει τους άλλους άθελά του. Επομένως η καθολική χρήση της μάσκας είναι το μόνο σωτήριο μέσον για την αποφυγή της εξάπλωσης του ιού. 

Όταν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο να είστε τουλάχιστον ενάμιση μέτρο μακρύτερα από τους άλλους. 

Να πλένετε τα χέρια σας και να τα απολυμαίνετε συχνά.
 

ΙΔΙΟΠΑΘΗΣ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΝΟΣΟΣ

Διαβάστε σε PDF το βιβλίο μου:
ΙΔΙΟΠΑΘΗΣ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΝΟΣΟΣ Ελκώδης Κολίτις και Νόσος του CROHN

Παρακολουθήσετε την συνέντευξή μου 
στην εκπομπή του ALPHA «Οδηγός καλής ζωής» του Μιχάλη Κεφαλογιάννη 20/06/2020

Η Ελκώδης Κολίτιδα Σήμερα.JPG

Η Ελκώδης Κολίτιδα Σήμερα
Άρθρο στο περιοδικό Υγεία

Παρενέργειες της χημειοθεραπείας & ακτινοθεραπείας
Στο βίντεο ο κος Ιωάννης Τριανταφυλλίδης παρουσιάζει τις παρενέργειες της ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας από το γαστρεντερικό σωλήνα ενός ασθενούς με καρκίνο. Οι παρενέργειες αυτές μειώνουν την ποιότητα ζωής τους ασθενή.

Η συνέντευξη έγινε κατά τη διάρκεια του 1ου Συμποσίου Κλινικής Διατροφής, 29 Σεπτεμβρίου 2012, υπό τη διοργάνωση της Ομάδας Εργασίας - Ομάδας Ειδικών του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων - Διατροφολόγων (‪http://www.hda.gr), στο Κεντρικό Αμφιθέατρο "Γ. Καραμπατζός" του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Όταν το έντερο «διαμαρτύρεται».JPG

Όταν το έντερο «διαμαρτύρεται»
Άρθρο στο περιοδικό metro υγεία & διατροφή 

Τι είναι Καρκίνος.jpg

Τι είναι Καρκίνος?

Τι είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου?
PDF από ομιλία στον ΣΚΑΪ

Έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρ
Πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου
Άρθρο στο περιοδικό Αγκαλιάζω (του Ομίλου Εθελοντών κατά του καρκίνου)

Επιστημονική Εκδήλωση ΙΑΣΩ - ΙΑΣΩ General_Σάββατο 15.03.14_Νόσος Crohn
Θέμα: Νόσος Crohn: Αιτιοπαθογένεια - Διάγνωση - Θεραπεία - Κύηση

Ομιλητές: 
Ιωάννης K. Τριανταφυλλίδης, Γαστρεντερολόγος, Associated Professor, IASI University of Medicine and Pharmacy,
ΙΑΣΩ General, IBD Unit, Σπυρίδων Δημητρόπουλος, ΜRCOG, Μ/Γ, Συνεργάτης ΙΑΣΩ, Βασίλειος Ντελής, Γαστρεντερολόγος, Συντονιστής Διευθυντής, Γαστρεντερολογικού Τμήματος Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών 'Γ.Γεννηματάς' , Μιχαήλ Οικονόμου, Γαστρεντερολόγος Σάββας Ευκαρπίδης, Μ/Γ, Συνεργάτης ΙΑΣΩ, Κωνσταντίνος Βαγιανός, Χειρουργός, Γ' Χειρουργική Κλινική, Αναπλ. Καθηγητής ΕΚΠΑ

Νόσος του Crohn 500 νέοι ασθενείς κάθε χ

Νόσος του Crohn: 500 νέοι ασθενείς κάθε χρόνο
Άρθρο στο IBD-GR (THE CROHN & COLITIS COMMUNITY IN GREECE)

Παρουσίαση του βιβλίου ''μουσικοΛόγος'', ενός έργου της Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Χορωδίας (Ο.Ε.ΒΥ.Χ.) διεπιστημονικού χαρακτήρα, το οποίο μέσα από την σύμπλεξη της ορθοδόξου θεολογίας, της πυθαγορείου φιλοσοφίας, της μουσικής αρμονίας και των μαθηματικών διατρανώνει την μουσικότητα του Λόγου.
Η βιβλιοπαρουσίαση πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 14 Φεβρουαρίου 2016. 

Χαιρετισμοί
Παύλος Τούτουζας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών - Διευθυντής Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας.
Ιωάννης Τριανταφυλλίδης, Ιατρός Γαστρεντερολόγος - Καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιασίου Ρουμανίας.
Λάμπρος Κιτσαράς, Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Αχιλλέας Χαλδαιάκης, Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Γεώργιος Κωνσταντίνου, Διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου. 

Έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Άρθρο στο ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ