top of page
mm.JPG

ΜΕΝΟΥ ΠΑΘΗΣΕΩΝ

ΣΥΝΗΘΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΛΟΞΥΓΚΑΣ
Είναι ακούσιες, διαλείπουσες συσπάσεις του διαφράγματος και των επικουρικών αναπνευστικών μυών που έχουν ως αποτέλεσμα την απότομη διακοπή της εισπνοής με σύγκλειση της αεροφόρου οδού στο επίπεδο της επιγλωττίδος.
Είναι συχνό φαινόμενο σε άτομα με υπερβολική κατανάλωση υγρών και στερεών τροφών. 
Αποτελεί πρόβλημα εφ΄όσον παρατείνεται για μακρό χρονικό διάστημα και δεν ανταποκρίνεται σε συμβατικές μεθόδους. Η διάρκεια μπορεί να υπερβεί εβδομάδες ή μήνες προκαλώντας απώλεια βάρους και άλλα συμπτώματα.
Θα πρέπει να θεωρείται ως σοβαρό σύμπτωμα εφ΄ όσον εμφανίζεται και κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Τα αίτια περιλαμβάνουν ξένα σώματα στον ακουστικό πόρο, τραχηλικούς όγκους και λεμφαδενοπάθεια, νοσήματα του ΚΝΣ, μεταβολικά νοσήματα όπως ΣΔ, νεφρική ανεπάρκεια, αλκοολισμός, και αναπνευστικά νοσήματα κυρίως όγκοι στο μεσοθωράκιο, υπεζωκότα ή διάφραγμα.

Γαστρεντερικά νοσήματα περιλαμβάνουν την ΓΟΠΝ απόφραξη γαστρικής εξόδου και νεοπλάσματα του οισοφάγου και του στομάχου Η διάγνωση των καταστάσεων αυτών γίνεται με κατάλληλη μεθοδολογία. 
Υπάρχουν πολλοί πρακτικοί τρόποι καταστολής του συμπτώματος αυτού όπως πχ το κράτημα της αναπνοής, η λήψη νερού κλπ, που όμως είναι εν πολλοίς αναποτελεσματικοί. Εμείς οι γιατροί προτιμούμε πολλές φορές τον ερεθισμό του φάρυγγα με ρινογαστρικό σωλήνα που μπορεί να βοηθήσει μερικές φορές. 
Διάφορα φάρμακα έχουν χρησιμοποιηθεί όμως η αποτελεσματικότητα τους δεν έχει αποδειχθεί με ελεγχόμενες κλινικές μελέτες. Το Baclofen είναι ένα κεντρικώς δρων σπασμολυτικό που έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία ενώ αρκετά άλλα που φέρονται με τον όρο ανταγωνιστές της 5-ΟΗ-τρυπταμίνης ή σεροτονίνης έχουν επίσης δοκιμαστεί με επιτυχία. 

 

ΒΟΡΒΟΡΥΓΜΟΙ
Προκύπτουν από μετακίνηση υγρού και αέρα στον εντερικό αυλό αλόγω υπερβολικής παραγωγής αέρα ή λόγω στενώσεων στο έντερο από καλοήθη ή κακοήθη αίτια. 

ΕΡΥΓΕΣ
Ρέψιμο είναι η ανάστροφη, δηλαδή από το στόμα, αποβολή αέρα που βρίσκεται μέσα στον οισοφάγο και το στομάχι του ανθρώπου.
Αθέλητες ερυγές μετά το γεύμα προκαλείται από αποβολή του καταποθέντος αέρα λόγω της διάτασης του στομάχου από την τροφή και τον αέρα και επιδεινώνεται από τροφές που ελαττώνουν την πίεση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα.
Αναφέρεται βιβλιογραφικά ειδικό σύνδρομο (Magenblase syndrome) το οποίο συνίσταται σε αίσθημα επιγαστρικής πληρότητος και διάτασης που εξαλείφεται μετά από ερυγές.
Μανομετρικές μελέτες στη διάρκεια ερυγής δείχνουν μείωση του τόνου του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα που ακολουθείται από χάλαση του ανώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα έτσι ώστε να διευκολυνθεί η αποβολή του αέρα από το στόμα. 

ΕΝΤΕΡΙΚΑ «ΑΕΡΙΑ»
Στην γαστρεντερική οδό του ανθρώπου και ανά πάσα στιγμή και κάτω από φυσιολογικές συνθήκες περιέχονται λιγότερα από 200ml αερίων.
Η ημερησίως αποβαλλόμενη ποσότητα αερίων υπερβαίνει τα 600ml.
Κατά μέσο όρο αποβολή αερίων γίνεται περίπου 14 φορές ημερησίως αν και 25 φορές θεωρούνται ως ευρισκόμενες εντός φυσιολογικών ορίων.
Οι μεγαλύτερες ποσότητες αερίων αποβάλλονται μετά τα γεύματα όμως η παραγωγή αερίων συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια του ύπνου αν και σε μικρότερο βαθμό.
Η χημική σύνθεση των αερίων του εντερικού σωλήνα του ανθρώπου είναι υδρογόνο, άζωτο, μεθάνιο, οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των αερίων προέρχεται από διάσπαση των υδατανθράκων που προκαλείται από τα εντερικά βακτηρίδια.
Η ιδιάζουσα οσμή προέρχεται κατά κύριο λόγο από θειούχες ενώσεις και η ένταση της είναι ανάλογη με την περιεκτικότητα σε θείο.
Αρκετοί παράγοντες μεταβάλλουν την ποσότητα των παραγωμένων αερίων στον εντερικό σωλήνα του ανθρώπου όμως η ηλικία, το φύλο, καθώς και η σύσταση της εντερικής χλωρίδος ενός συγκεκριμένου ατόμου δεν φαίνεται να επιδρούν στην ποσότητα και το είδος των αερίων. 
Μανομετρικές μελέτες στη διάρκεια αποβολής αερίων από το έντερο δείχνουν την παρουσία προωθητικών συσπάσεων του εντέρου με αύξηση της ενδοορθικής πίεσης με παράλληλη χάλαση του σφιγκτήρα του πρωκτού. 
Το αίσθημα υπερβολικής ποσότητος αερίων μπορεί να οφείλεται σε πραγματική περίσσεια παραγωγής αερίων, σε παθολογική κινητικότητα του εντέρου με παλίνδρομες περισταλτικές κινήσεις αλλά και παθολογικό αίσθημα (υπερβολικό) ύπαρξης αέρα εντός της πεπτικής οδού. 
Παθολογική παραγωγή αερίων στον εντερικό σωλήνα προκύπτει από κακή πέψη και απορρόφηση ορισμένων τύπων υδατανθράκων. Οι μη απορροφηθέντες υδατάνθρακες φθάνουν στο παχύ έντερο όπου και δρουν ως υπόστρωμα για τα εντερικά βακτηρίδια. Η διάσπαση τους απελευθερώνει υδρογόνο και λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου με αποτέλεσμα το αίσθημα μετεωρισμού αρχικώς και αργότερα βορβορυγμών και κοιλιακής διάτασης. Νοσήματα που προκαλούν κακή πέψη υδατανθράκων είναι η εντεροπάθεια από γλουτένη, έλλειψη πεπτικών ενζύμων από τα εντεροκύτταρα και κακή μεταφορά τους στο αίμα.
Η συνηθέστερη δυσαπορρόφηση απλών υδατανθράκων είναι ανεπάρκεια της εντερικής λακτάσης ενός ενζύμου που υδρολύει την λακτόζη σε σε γλυκόζη και γαλακτόζη. 
Αυξημένη παραγωγή αερίων προκύπτει και από κατανάλωση φρούτων ή χυμών. Για παράδειγμα μόνο 60% της φρουκτόζης που περιέχεται στα φρούτα και αναψυκτικά απορροφάται υπό φυσιολογικές συνθήκες. ‘Εχει διαπιστωθεί ότι μόνο 37 γραμμάρια φρουκτόζης μπορεί να προκαλέσουν γένεση σημαντικών συμπτωμάτων σε ορισμένα άτομα. 
Η σορβιτόλη είναι ένα άλλο σάκχαρο που περιέχεται στα φρούτα και προστίθεται σε ορισμένα διαιτητικά προϊόντα ως γλυκαντική ουσία δεν απορροφάται από το 50% των ανθρώπων. Μερικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν μετεωρισμό ή βορβορυγμούς ακόμη και με 5 γραμμάρια σορβιτόλης.
Η κατανάλωση σοκολάτας που περιέχει ισομαλτόζη  αυξάνει την παραγωγή υδρογόνου στο έντερο.
Όσον αφορά στους σύνθετους υδατάνθρακες και το φυτικό υπόλειμμα  φαίνεται ότι η παραγωγή αερίων στο έντερο είναι ανάλογη της πσοσότητος του φυτικού υπολείμματος που καταναλώνεται. Από τα 100g φασόλια τα 20 δεν απορροφώνται εξού και η σημαντική παραγωγή αερίων. Η απορρόφηση άλλων τροφών όπως σταριού, πατάτας και καλαμποκιού είναι καλύτερη.

Βακτηριδιακή υπερανάπτυξη λεπτού εντέρου
Εμφανίζεται σε αποφρακτικές καταστάσεις του λεπτού εντέρου όπως νόσο Crohn, συμφύσεις, μετά ακτινοβολία και κακοήθη νοσήματα. Θεραπεία με PPIs. Οι μισοί ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη παρουσιάζουν διάρροια οφειλόμενη σε μικροβιακή υπερανάπτυξη, όπως και κάποια αναλογία ασθενών με σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου.


Διαταραχές κινητικότητος του εντέρου
Μπορούν να προκαλέσουν αίσθημα μετεωρισμού και αυξημένης παραγωγής αερίων.
Ασθενείς με κακή απορρόφηση των λιπαρών και ταχεία γαστρική κένωση.


Λειτουργικές παθήσεις του εντέρου
Αέρια και αίσθημα μετεωρισμού παρουσιάζουν αρκετοί ασθενείς με ΙΒS. Η αιτιολογία του δεν είναι πλήρως κατανοητή. Παρατηρείται αυξημένη ποσότητα μεγάλων φυσαλίδων αέρα όμως η ποσότητα τους δεν σχετίζεται αναλογικά με τα συμπτώματα. Κακή πέψη των υδατανθράκων και παθολογική κινητικότητα του εντέρου ίσως να αποτελούν τις κυριότερες αιτίες σε ασθενείς με ευερέθιστο έντερο. 


Αντιμετώπιση
Διατητικές τροποποιήσεις, β-γαλακτοσιδάση, προβιοτικά και εναλλακτική θεραπεία, παγκρεατικά ένζυμα, σιμεθικόνη, ενεργός άνθρακας, σκευάσματα βισμουθίου, αντιβιοτικά περιλαμβανομένων και σχημάτων έναντι ελικοβακτηριδίου, προκινητικά φάρμακα, έχουν χρησιμοποιηθεί με ποικίλα αποτελέσματα.

ΜΕΤΕΩΡΙΣΜΟΣ (ΦΟΥΣΚΩΜΑ)
Ως φούσκωμα (μετεωρισμός) περιγράφεται η αίσθηση κατακράτησης αέρα εντός της πεπτικής οδού.
Αποκλειστικά αίσθημα μετεωρισμού εμφανίζεται ανά μήνα στο 16% του πληθυσμού ενώ σε συνδυασμό με κοιλιακό πόνο και δυσφορία στο 22%. Οι γυναίκες παρουσιάζουν το σύμπτωμα συχνότερα από τους άνδρες.
Είναι ενδιαφέρουσα η παρατήρηση ότι αν και μικρό ποσοστό ασθενών με αίσθημα μετεωρισμού έχουν πράγματι περισσότερη ποσότητα αέρα στον πεπτικό σωλήνα συγκριτικώς με τα φυσιολογικά άτομα στους περισσότερους η ποσότητα του αέρα δεν διαφέρει. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάζουν ασθενείς με μετεωρισμό κοιλίας είναι πόνος, δυσάρεστη αναπνοή, ανορεξία, αίσθημα πρώιμου κορεσμού βορβορυγμοί και δυσκοιλιότητα. 

bottom of page