top of page
88.jpg
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΜΟΥ ΕΡΓΟΥ

Prof. ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ M.D., Ph.D., F.E.B.G.H., M.A.C.G. 
ASSOCIATE PROFESSOR, “GR. T. POPA” UNIVERSITY OF MEDICINE & PHARMACY, IASI, ROMANIA

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΜΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΜΟΥ ΕΡΓΟΥ

Αποφοίτησα από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τον βαθμό άριστα. Αναγορεύθηκα Διδάκτωρ του ιδίου Πανεπιστημίου με τον βαθμό άριστα. Ήδη από την στρατιωτική μου θητεία εργαζόμουν ερευνητικά στην Β’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών (Καθ. Γ. Μερίκας) κατεχόμενος από έμφυτη ροπή και αφοσίωση προς κλινικό έργο. Σε όλη την επιστημονική μου διαδρομή υπηρέτησα στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας (Ιπποκράτειο, Ευαγγελισμός, Μεταξά, Κρατικό Νίκαιας) ενώ η μετεκπαίδευσή μου μετά την λήψη της ειδικότητος Παθολογίας και Γαστρεντερολογίας έλαβε χώρα στο J. Radcliffe hospital του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ως visiting professor και με sabbatical leave επισκέφθηκα την φημισμένη Γαστρεντερολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Νοσοκομείου της Washington (Seattle, USA 1995). 


Με την δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας εντάχθηκα αμέσως σ αυτό υπείκων στην ροπή μου προς την νοσοκομειακή ιατρική. Ανέλαβα την υπευθυνότητα του γαστρεντερολογικού τμήματος του αντικαρκινικού νοσοκομείου Μεταξα, ενός μεγάλου τμήματος με 22 κλίνες αρχικώς ως επιμελητής και μετά διετία ως διευθυντής. Το τμήμα αυτό του οποίου η αρχική στελέχωση ήταν 4 ειδικευόμενοι στη γαστρεντερολογία ιατροί, σύντομα μεταβλήθηκε σε σύγχρονο (για το τέλος της δεκαετίας του ’80) τμήμα. Η ανάληψη της διευθύνσεως του γαστρεντερολογικού τμήματος του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας το έτος 1991 ολοκλήρωσε τις διαρκείς προσπάθειές μου για την ανάπτυξη νέων γαστρεντερολογικών τμημάτων.

Στο διάστημα αυτής της 20ετίας το Γαστρεντερολογικό Τμήμα του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας στελεχωμένο με υψηλής επιστημονικής στάθμης γαστρεντερολόγους επιτελεί αξιολογότατο κλινικό και επιστημονικό-ερευνητικό έργο. Οι ειδικευόμενοι γαστρεντερολόγοι στο τέλος της ειδικότητος είναι σε θέση να διενεργούν άριστα όχι μόνο τις απαιτούμενες για τις εξετάσεις ειδικότητος ενδοσκοπικές πράξεις, αλλά επί πλέον πολυποδεκτομές, αιμοστασεις, αντιμετώπιση αιμορραγούντων κιρσών οισοφάγου με bandies, χρήση argon plasma goagulation, διαστολές στενώσεων πεπτικού, γαστροστομίες καθώς και να αποκτήσουν αρχική εμπειρία στην ERCP. Στους ειδικευόμενους τονίζεται η αξία της ερευνητικής κλινικής δουλειάς καθώς και τα οφέλη από την συμμετοχή τους στη συγγραφή επιστημονικών κειμένων και παρουσίαση επιστημονικών μελετών στα συνέδρια. (Λεπτομέρειες στους τόμους πεπραγμένων)
Στο διάστημα της μακράς επιστημονικής μου σταδιοδρομίας συμμετείχα ενεργότατα στα γαστρεντερολογικά «δρώμενα» της χώρας. Παραδείγματα αποτελούν τα ακόλουθα:

  • Η έναρξη των ετήσιων μεταπτυχιακών σεμιναρίων στην ογκολογία του Πεπτικού Συστήματος για μία δεκαετία και η έκδοση των σχετικών τόμων. Μεταγενέστερα η δημιουργία της Ελληνικής Εταιρείας ογκολογίας Πεπτικού μέσω της οποίας διοργάνωσα 11 Ελληνικά ετήσια συνέδρια και 4 Ευρωπαϊκά Συνέδρια στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι το Πρώτο διεθνές συνέδριο ογκολογία πεπτικού (World Congress of Gigestive Oncology) διενεργήθηκε προ εξαετίας περίπου στη Βαρκελώνη της Ισπανίας. Γίνεται πασιφανές ότι 15 έτη ενωρίτερα από την έναρξη επίσημης ενασχόλησης της διεθνούς γαστρεντερολογικής Κοινότητος με την ογκολογία του πεπτικού είχα αρχίσει τις σχετικές επιστημονικές δραστηριότητες. Το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών το έτος 1991 στο βιβλίο μας ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΠΤΙΚΟΥ που ήταν το πρώτο που κυκλοφόρησε διεθνώς. Για το βιβλίο αυτό μου απενεμήθη έπαινος σε ειδική τελετή από την Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία το έτος 2001.

  • Η συμμετοχή στις διαδικασίες ίδρυσης και η εν συνεχεία συμμετοχή ως μέλος και ως πρόεδρος των Διοικητικών Συμβουλίων της Ελληνικής Ομάδος Μελέτης του Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και της Ελληνικής Ομάδος μελέτης της Ιδιοπαθούς Φλεγμονώδους Εντερικής Νόσου.

  • Η οργάνωση δεκάδων Ελληνικών και διεθνών συνεδρίων στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων και του 22ου Πανελλήνιου Συνέδριου Γαστρεντερολογίας και 5 διεθνών συνεδρίων ογκολογίας πεπτικού όπως προαναφέρθηκε,

  • Η συμμετοχή ως συντονιστής ή εισηγητής σε εκατοντάδες Ελληνικές και Διεθνείς στρογγύλες τράπεζες αλλά και οι διαλέξεις τις οποίες έδωσα ως προσκεκλημένος ομιλητής.

  • Η έκδοση δεκάδων βιβλίων με αποκορύφωμα την πρώτη στα αγγλικά διεθνή έκδοση του βιβλίου INFLAMMATORY BOWEL DISEASE: ETIOPATHOGENESIS, CLINICAL MANIFESTATIONS, DIAGNOSIS, TREATMENT 2012.

  • Η συμμετοχή μου στις συντακτικές επιτροπές πολλών Ελληνικών και διεθνών περιοδικών. Θα ήθελα να υπογραμμίσω το γεγονός ότι ανέλαβα διευθυντής σύνταξης του επίσημου αγγλόφωνου περιοδικού της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας για μία δεκαετία αφού το όριο των 6 ετών που καθορίζει το καταστατικό της ΕΓΕ δεν ίσχυσε με απόφαση των ετήσιων γενικών συνελεύσεων της εταιρείας. Διετέλεσα επίσης διευθυντής σύνταξης του περιοδικού ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΠΤΙΚΟΥ για μία οκταετία (επίσημου οργάνου της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας Πεπτικού).

  • Η συγγραφή και δημοσίευση εκατοντάδων επιστημονικών μελετών στον Ελληνικό και διεθνή ιατρικό τύπο αλλά και η συμμετοχή μου σε εκατοντάδες Ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

  • Η συμβολή μου στην εκπόνηση καθοδήγηση και βοήθεια στη συγγραφή πολλών διδακτορικών διατριβών και μεταπτυχιακών εργασιών συνεργατών μου και μη.

  • Η συμμετοχή μου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας ως μέλος, ταμίας και Πρόεδρος.

  • Τέλος ήταν ιδιαιτέρως τιμητική η διάκριση της αριστίνδην επιλογής μου από την σύγκλητο του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Ιασίου της φίλης χώρας της Ρουμανίας ως ASSOCIATED PROFESSOR το έτος 2007, απόφαση η οποία επικυρώθηκε από την υπουργό Παιδείας και Έρευνας της χώρας αυτής.

​Εν κατακλείδι θα ήθελα να υπογραμμίσω το γεγονός ότι το κλινικό και ερευνητικό αυτό επιστημονικό έργο επιτεύχθηκε με συνεχή προσωπικό μόχθο και προσπάθεια. 

ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΣΥΝΕΧΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΜΑΚΡΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΟΠΗ
Καθηγητής Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλίδης.JPG
bottom of page