top of page
  • Εικόνα συγγραφέαDr. Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλίδης

Διπλασιασμός της συχνότητος του καρκίνου του παχέος εντέρου στους νεαρούς ενήλικες


Η συχνότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνεται ραγδαία μεταξύ των νεότερων ατόμων ενώ παράλληλα και σε όλες τις ηλικίες διαγιγνώσκεται σε πλέον προχωρημένο στάδιο, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (Cancer Journal for Clinicians).


Στο άρθρο αναφέρεται ότι οι διαγνώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών διπλασιάστηκαν από 11% το 1995, σε 20% το 2019. Επιπλέον, η νόσος διαγιγνώσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο. Πιό αναλυτικά, το ποσοστό των ατόμων όλων των ηλικιών με καρκίνο παχέος εντέρου προχωρημένου σταδίου, αυξήθηκε από 52% στα μέσα της δεκαετίας του 2000 σε 60% το 2019. Η τάση για πλέον προχωρημένη νόσο σε άτομα όλων των ηλικιών είναι εκπληκτική και θα πρέπει να παρακινήσει όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών να υποβληθούν σε προληπτικό έλεγχο.


Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πλέον συχνά διαγινωσκόμενος καρκίνος και η τρίτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν 153.020 νέες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου στις ΗΠΑ το 2023 και από αυτές, 52.550 άτομα θα πεθάνουν λόγω της νόσου.


Αντίθετα η συχνότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω μειώθηκε στη δεκαετία του 2000 κυρίως λόγω της αύξησης του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου με κολονοσκόπηση.

Ωστόσο, η πρόοδος επιβραδύνθηκε την δεκαετία 2010-2020, ενώ στη δεκαετία που διανύουμε η τάση για μείωση της επίπτωσης περιορίζεται κυρίως σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι οι μισές τουλάχιστον περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου καθώς και οι εξ αυτών προερχόμενοι θάνατοι οφείλονται σε γνωστούς παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ, η σωματική αδράνεια και το υπερβολικό σωματικό βάρος.

Είναι αληθές ότι εκατοντάδες χιλιάδες ζωές μπορούν να σωθούν μέσω του συνιστώμενου ελέγχου με κολονοσκόπηση ή του ανοσοχημικού test ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης κοπράνων, καθώς και με την εφαρμογή των σύγχρονων θεραπευτικών μεθόδων.

10 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page