top of page
  • Εικόνα συγγραφέαDr. Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλίδης

Η σωματική άσκηση μπορεί να σώσει τη ζωή μας;



150 λεπτά την εβδομάδα είναι η ελάχιστη συνιστώμενη διάρκεια άσκησης που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ συμβουλεύει τον αμερικανικό λαό να κάνει για να βελτιστοποιήσει την υγεία του. Αυτός ο αριθμός δεν συστήνεται τυχαία. Υπάρχουν άφθονα δεδομένα που δείχνουν ότι τα άτομα που είναι ενεργά σωματικά έχουν καλή υγεία. Έτσι, τα άτομα που ασκούνται για 150 λεπτά την εβδομάδα παρουσιάζουν μείωση της θνητότητος κατά 30%. Όμως, μόνο οι μισοί Αμερικανοί ασκούνται πραγματικά, με τους νεότερους να τα καταφέρνουν καλύτερα από τους ηλικιωμένους και τους άνδρες να ασκούνται περισσότερο από τις γυναίκες.


Οι σχετικές κατευθυντήριες γραμμές για τη σωματική δραστηριότητα προτείνουν αυτά τα 150 λεπτά να κατανέμονται σε όλη την εβδομάδα. Αλλά δεν έχουμε όλοι μας 30 λεπτά την ημέρα, από Δευτέρα έως Παρασκευή για να κάνουμε γρήγορο περπάτημα ή τζόκινγκ. Θα μπορούσε λοιπόν ο εβδομαδιαίος αυτός στόχος να επιτευχθεί μέσα σε μία μόνο ημέρα πχ το Σαββατοκύριακο?

Το έγκυρο ιατρικό περιοδικό Journal of the American Medical Association απαντά στο ερώτημα αυτό.


Η μελέτη αξιολόγησε περισσότερες από 350.000 απαντήσεις στην «Εθνική Συνέντευξη για την Υγεία» των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές συγχώνευσαν τα δεδομένα της έρευνας με αυτά του Εθνικού Δείκτη Θανάτου, ο οποίος καταγράφει την ημερομηνία και την αιτία όλων των θανάτων στις ΗΠΑ.



Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ασκούνται για συνολικά 150 λεπτά την εβδομάδα έχουν στατιστικά σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν συγκριτικά με τα άτομα που δεν υιοθετούν τα 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας.

Επί πλέον είχαν 23% λιγότερα καρδιαγγειακά επεισόδια και 12% μικρότερη αναλογία εμφάνισης καρκίνου οποιουδήποτε οργάνου του σώματος.

Το όφελος στη θνητότητα παρατηρήθηκε σε άτομα που ασκούνταν περισσότερο από 20 λεπτά την ημέρα. Φάνηκε ακόμη ότι η συνεχής άσκηση για 150 λεπτά το Σαββατοκύριακο βοηθά όμως η κατανομή ανά 30 λεπτά τις 5 ημέρες της εβδομάδος έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Ασφαλώς τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νόσο θα πρέπει να ασκούνται λιγότερο λόγω της υποκείμενης νόσου.



Πολλά πράγματα επηρεάζουν την ικανότητά μας για άσκηση και μπορεί να μας κάνουν να ζήσουμε περισσότερο χρόνο. Δεν είναι μυστικό ότι, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, το υψηλό ετήσιο εισόδημα συνδέεται με καλύτερα αποτελέσματα υγείας. Στην πραγματικότητα, ένας από τους λόγους για τους οποίους η άσκηση μπορεί να είναι ευεργετική είναι επειδή μειώνει τον Δείκτη Σωματικής Μάζας.



Τελικώς το μήνυμα του άρθρου είναι απλό: Ασκηθείτε, όποτε μπορείτε. Είναι καλό για την υγεία σας.

17 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page