top of page
Notebook and Pen
ΣΥΝΟΨΗ ΚΛΙΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

Prof. ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ M.D., Ph.D., F.E.B.G.H., M.A.C.G. 
ASSOCIATE PROFESSOR, “GR. T. POPA” UNIVERSITY OF MEDICINE & PHARMACY, IASI, ROMANIA

Γαστρεντερολόγος Ιωάννης Τριανταφυλλίδής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιασίου, Ιατρεία Γλυφάδα - Χολοργός, γαστρεντερολογοσ, γαστρεντερολογος, γαστρεντερολόγος, ελκωδη κολιτιδα, ελκώδης κολίτιδα, ελκωδησ κολιτιδα, νοσοσ κρον, Νόσος Crohn, Καρκινος του Στομαχου, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ 1991 ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

"ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ"

ΣΥΝΟΨΗ ΚΛΙΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

Σε όλη την επιστημονική μου ζωή ασχολούμαι κλινικά με τον ασθενή και τα διαγνωστικά και θεραπευτικά του προβλήματά. Από την λήψη της ειδικότητος Παθολογίας στην Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του Ιπποκρατείου νοσοκομείου, την δημιουργία και λειτουργία της Γαστρεντερολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ευαγγελισμός μέχρι την ανάληψη της υπευθυνότητος της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του αντικαρκινικού νοσοκομείου ΜΕΤΑΞΑ και της της αντίστοιχης του Κρατικού νοσοκομείου της Νίκαιας, ο γαστρεντερολογικός ασθενής και ιδιαιτέρως εκείνος με σημαντικά κλινικά προβλήματα βρίσκονταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μου. 
           Χαρακτηριστικό των ιατρών της γενεάς μου είναι ότι έζησαν όλες τις προόδους και εξελίξεις της Γαστρεντερολογίας τόσο σε κλινικό επίπεδο (αναγνώριση νοσολογικών οντοτήτων πχ ηωσινοφιλικής οισοφαγίτιδος, κολίτιδος εκ παρακάμψεως, μικροσκοπικής κολίτιδος κλπ) όσο και σε διαγνωστικό (νέες ενδοσκοπικές τεχνικές) και θεραπευτικό (νέες θεραπείες, επεμβατικές θεραπευτικές πράξεις κλπ) επίπεδο. Το γεγονός αυτό διατήρησε αμείωτο το επιστημονικό ενδιαφέρον μου και αδιάλειπτη την ενασχόληση μου με κλινική και βασική έρευνα, αφού θεωρώ αδιαμφισβήτητη την άποψη ότι καλός κλινικός δεν μπορεί να υπάρξει εάν δεν διενεργεί ταυτόχρονα κλινική (τουλάχιστον) ή/και βασική έρευνα. 
            Η ανάληψη της διεύθυνσης των δύο γαστρεντερολογικών τμημάτων (Μεταξά και κρατικού Νίκαιας) απετέλεσαν ιδιαίτερη πρόκληση για εμένα. Τα τμήματα αυτά μεταβλήθηκαν το μεν πρώτο από εγκατελελλειμένο με μόνο τους 4 ειδικευόμενους ιατρούς του, σε ένα άριστα λειτουργούν εξειδικευμένο ογκολογικό τμήμα, το δε δεύτερο από ουσιαστικώς ανύπαρκτο αρχικώς, σε ένα σύγχρονο τμήμα του οποίου η παρουσία σήμερα γίνεται αισθητή εντός και εκτός της χώρας μας.
               Τα πεπραγμένα των δύο τμημάτων αναδεικνύουν το τεράστιο κλινικό έργο το οποίο επιτελέσθηκε και επιτελείται στο Κρατικό νοσοκομείο Νίκαιας ένα νοσοκομείο το οποίο εφημερεύει ανά τετραήμερο και δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό ασθενών από όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας μας.
              Το ενδοσκοπικό εργαστήριο επιτελεί χιλιάδες διαγνωστικών και επεμβατικών ενδοσκοπικών πράξεων ετησίως, ενώ ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών το 1911 υπερέβη τους 1000. Η ανακήρυξη ως κέντρου ΙΦΕΝ, η έκδοση πολλών βιβλίων και η δημιουργία του αρχείου των εκατοντάδων ασθενών με ΙΦΕΝ που συστηματικώς παρακολουθούνται στο τμήμα μας αποδεικνύουν το μέγεθος και την ποιότητα του κλινικού έργου. Το γεγονός της επιλογής του τμήματος για διεξαγωγή διεθνών πολυκεντρικών μελετών δείχνει την εμπιστοσύνη με την οποία το τμήμα μας περιβάλλεται.  
                   Η οργάνωση πολυάριθμων εθνικών και διεθνών συνεδρίων, οι εκατοντάδες διαλέξεις που έδωσα εντός και εκτός Ελλάδος, η συμμετοχή μου σε μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών, η ανάληψη υπευθυνότητος σε καίριες θέσεις όπως η δημιουργία και η περαιτέρω κατεύθυνση της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας Πεπτικού αλλά και όλων των συναφών υποειδικοτήτων της γαστρεντερολογίας στη χώρα μας (ΕΟΜΙΦΝΕ, ΕΟΜΕΠ, κλπ) βοήθησαν στη διαρκή κλινική μου ενασχόληση με τους αυτούς τους τομείς. 
Πιστεύω ότι η καθημερινή φροντίδα αλλά και η ευθύνη για τους ασθενείς του τμήματος μου και του νοσοκομείου γενικότερα οξύνουν διαρκώς την διαγνωστική ικανότητα προάγοντας και την κλινική και βασική έρευνα. 

bottom of page