top of page
  • Εικόνα συγγραφέαDr. Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλίδης

Eμβόλια για τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις

Έγινε ενημέρωση: 8 Μαΐ 2023


Τα εμβόλια για τις πιο θανατηφόρες ασθένειες του κόσμου, δηλαδή τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις, πιθανότατα θα είναι έτοιμα μέχρι το 2030 σώζοντας εκατομμύρια ζωές.

Η ανθρωπότητα διανύει την «χρυσή εποχή» της ανάπτυξης εμβολίων, η οποία πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στη χρήση της τεχνολογίας mRNA από την πανδημία για τη δημιουργία εμβολίων COVID-19.

Αυτό που μάθαμε τους τελευταίους μήνες είναι ότι η τεχνολογία mRNA δεν είναι μόνο για μολυσματικές ασθένειες ή μόνο για τον COVID-19 αλλά μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε είδους ασθένεια όπως καρκίνο, λοιμώδη, καρδιαγγειακά και αυτοάνοσα νοσήματα. Οι μέχρι στιγμής μελέτες είναι πολλά υποσχόμενες.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) καθόρισε πρόσφατα δύο νέα εμβόλια της εταιρείας Moderna ως πρωτοποριακές θεραπείες:

ένα εμβόλιο που αποτρέπει τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό σε ηλικιωμένους και

ένα εμβόλιο που βοηθά στην πρόληψη της επανεμφάνισης του μελανώματος, που είναι ο πλέον θανατηφόρος καρκίνος του δέρματος.

Ο χαρακτηρισμός «πρωτοποριακές θεραπείες» δίδεται από τον FDA μόνο εάν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας νέας θεραπείας είναι σημαντικά καλύτερα από τις διαθέσιμες θεραπείες.

Η τεχνολογία εμβολίων mRNA «διδάσκει» το σώμα πώς να παράγει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη για να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα στοχεύοντας ή αποτρέποντας μια συγκεκριμένη ασθένεια.

Η τεχνολογία mRNA αναμένεται σύντομα να οδηγήσει σε εμβόλιο κατά του καρκίνου εξατομικευμένου με βάση τα χαρακτηριστικά ενός συγκεκριμένου όγκου.

Ακόμη αναμένεται να έχουμε θεραπείες βασισμένες σε mRNA για σπάνιες ασθένειες που προηγουμένως δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν. Πιστεύεται ότι σε 10 χρόνια από τώρα, θα μπορούμε να εντοπίζουμε τη γενετική αιτία μιας ασθένειας και να αφαιρέσουμε ή επισκευάσουμε το γενετικό μειονέκτημα χρησιμοποιώντας τεχνολογία mRNA.

Η εταιρεία Moderna ανακοίνωσε ότι έδωσε σε εθελοντή την πρώτη δόση εμβολίου «επόμενης γενιάς» για τον COVID-19 σε μελέτη φάσης ΙΙΙ, ενώ αναπτύσσει εμβόλιο για έναν εξαιρετικά μεταδοτικό νοροϊό που προκαλεί εμετό και διάρροια. Συνολικά, η Moderna αναμένει 6 πολύ σημαντικά λανσαρίσματα προϊόντων εμβολίου τα επόμενα χρόνια.




15 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page