top of page
  • Εικόνα συγγραφέαDr. Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλίδης

Η Διατροφή τύπου «ΚΕΤΟ» συνδέεται με διπλασιασμό του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων


Σε μελέτη που παρουσιάστηκε προ τετραημέρου (5 Μαρτίου 2023) στην Επιστημονική Συνεδρία του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας φάνηκε ότι η υιοθέτηση δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, η επονομαζόμενη δίαιτα τύπου «κετο», συσχετίστηκε με διπλάσια αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων καθώς και με αύξηση των επιπέδων LDL του αίματος.


Οι συγγραφείς ανέλυσαν δεδομένα από την UK Biobank, μια προοπτική βάση δεδομένων με πληροφορίες για την υγεία τουλάχιστον μισού εκατομμυρίου ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο που παρακολουθήθηκαν για τουλάχιστον 10 χρόνια.


Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε σύγκριση με τους ακολουθούντες τυπική δίαιτα, εκείνοι που ακολουθούσαν δίαιτα τύπου «κετο» είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τόσο της LDL χοληστερόλης όσο και της απολιποπρωτεΐνης Β (ApoB). Μετά από κατά μέσο όρο 11,8 χρόνια παρακολούθησης, σχεδόν 10% των συμμετεχόντων σε δίαιτα «κετο» παρουσίασαν ένα ή περισσότερα επεισόδια στηθάγχης, εμφράγματος του μυοκαρδίου, στεφανιαία νόσο, και ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικώς με 4,3% στην ομάδα της τυπικής δίαιτας.

Μετά από προσαρμογή για άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις (διαβήτη, υπέρταση, παχυσαρκία και κάπνισμα) άτομα που ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά («Κετο») διαπιστώθηκε ότι είχαν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι ανησυχητικό καθώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ακολουθούν αυτόν τον τύπο της διατροφής και οι οποίοι θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά.

27 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page