top of page
  • Εικόνα συγγραφέαDr. Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλίδης

Ερυγές (ρέψιμο) και Φούσκωμα


Το ρέψιμο και το φούσκωμα είναι συνήθη συμπτώματα τα οποία σε ορισμένους ασθενείς μπορεί να αποτελούν ενδείξεις για παρουσία πλέον σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Σε σπάνιες περιπτώσεις το φούσκωμα και η δυσκοιλιότητα είναι συμπτώματα που παρατηρούνται σε ασθενείς με καρκίνο των ωοθηκών.

Ακόμη ο παρατεταμένος πυελικός πόνος, η ανορεξία, η κόπωση, η δυσκοιλιότητα και η κολπική αιμορραγία που συνοδεύουν το ρέψιμο και το φούσκωμα είναι σημάδια που υποδηλώνουν ότι η συγκεκριμένη ασθενής θα μπορούσε να έχει καρκίνο των ωοθηκών.


Μια συνήθης αιτία ρεψίματος και φουσκώματος είναι η κατάποση αέρα και η κατανάλωση αεριούχων ποτών.

Μερικοί ασθενείς ρεύονται ή φουσκώνουν πιο συχνά υπό την επίδραση άγχους ή στρες επειδή καταπίνουν περισσότερο αέρα ή τρώνε πολύ γρήγορα.


Το πιπίλισμα καραμέλας, το μάσημα τσίχλας και το κάπνισμα συμβάλουν επίσης στην κατάποση αέρα προκαλώντας ρέψιμο και φούσκωμα.


Δεν υπάρχει σχέση μεταξύ σωματικής άσκησης και ερυγών ή παρατεταμένου ύπνου και φουσκώματος. Τα προβιοτικά δεν αυξάνουν τα αέρια του εντέρου αντίθετα βοηθούν στη μείωσή τους.

Η γαστροπάρεση (αδυναμία κίνησης του στομάχου) προκαλεί ρέψιμο με κοιλιακό άλγος, ναυτία και έμετο.

Το ρέψιμο αυξάνεται μετά από χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης, καθώς και λαπαροσκοπικής γαστρεκτομής.

Η σκωληκοειδεκτομή δεν επιδρά στο ρέψιμο.

Η πυλωροπλαστική είναι η εγχείρηση που αντιμετωπίζει τη γαστροπάρεση βελτιώνοντας το ρέψιμο.


Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχουν πολύ εξειδικευμένες εργαστηριακές τεχνικές όπως η 24ωρη ρΗ μετρία (24-hours ambulatory pH-impedance monitoring) η οποία μπορεί να βοηθήσει στη διάκριση του λεγόμενου υπεργαστρικού από το γαστρικό ρέψιμο (supragastric and gastric belching).

53 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page