top of page
  • Εικόνα συγγραφέαDr. Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλίδης

Η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να κρατήσει την καρδιά σας υγιή


Σε πρόσφατη μελέτη με τίτλο "Higher Habitual Dietary Flavonoid Intake Associates With Less Extensive Abdominal Aortic Calcification in a Cohort of Older Women," η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology διαπιστώθηκε ότι δίαιτα υψηλή σε φλαβονοειδή, που περιέχονται κυρίως στο μαύρο τσάι, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ασβεστοποίησης της κοιλιακής αορτής.


Διαπιστώθηκε ότι:

  • Οι ηλικιωμένες γυναίκες που έπιναν μαύρο τσάι σε τακτική βάση ή κατανάλωναν υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών στη διατροφή τους, είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν εκτεταμένη ασβεστοποίηση της κοιλιακής αορτής.

  • Η ασβεστοποίηση της κοιλιακής αορτής αφορά στην αορτή, δηλαδή την μεγάλη αρτηρία που τροφοδοτεί με οξυγονωμένο αίμα προερχόμενο από την καρδιά, τα κοιλιακά όργανα και τα κάτω άκρα. Σχετίζεται με καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς και με άνοια.

  • Τα φλαβονοειδή είναι φυσικές ουσίες που ρυθμίζουν την κυτταρική δραστηριότητα. Βρίσκονται σε πολλά συνήθη τρόφιμα και ποτά, όπως μαύρο και πράσινο τσάι, μήλα, ξηροί καρποί, εσπεριδοειδή, μούρα, κόκκινο κρασί, μαύρη σοκολάτα και άλλα.

  • Τα άτομα που είχαν υψηλότερη πρόσληψη φλαβονοειδών, είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να έχουν ασβεστοποίηση της κοιλιακής αορτής.

  • Παρόλα αυτά, άτομα που δεν πίνουν τσάι μπορούν και πάλι να ωφεληθούν συμπεριλαμβάνοντας στη δίαιτά τους τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή, τα οποία προστατεύουν από την εκτεταμένη ασβεστοποίηση των αρτηριών.

5 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page