top of page
  • Εικόνα συγγραφέαDr. Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλίδης

Η νανοτεχνολογία θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ελκώδους κολίτιδος και της νόσου του Crohn?


Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Wisconsin-Madison ανέπτυξαν νανοσωματίδια, δηλαδή σωματίδια μεγέθους μεταξύ 1 και 100 νανόμετρων (ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου) με στόχο τη θεραπεία της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας.


Για να έχει κανείς κάποια αίσθηση του μεγέθους των νανοσωματιδίων θα πρέπει να γνωρίζει ότι ένα φύλλο χαρτιού έχει πάχος 100.000 νανόμετρα.


Στο περιοδικό Science Advances, περιγράφεται ότι αυτά τα νανοσωματίδια μπορούν να καταπολεμήσουν επιβλαβή μόρια που ονομάζονται «Ενεργές Ρίζες Οξυγόνου» (Reactive Oxygen Species, ROS), μόρια τα οποία μπορούν να επιδεινώσουν την ΙΦΕΝ μέσω του λεγομένου οξειδωτικού stress.

Τα νανοσωματίδοα αποτελούνται από πολυσουλφίδιο προπυλενίου, ένα πολυμερές που μπορεί να εξουδετερώσει τα ROS, και υαλουρονικό οξύ.

Τα νανοσωματίδια προσκολλώνται σε προβιοτικά, τα οποία τα μεταφέρουν στο έντερο. Λόγω της αποικιστικής ιδιότητας των προβιοτικών στον βλεννογόνο του παχέος εντέρου, τα νανοσωματίδια απελευθερώνονται από τα προβιοτικά στον βλεννογόνο του παχέος εντέρου και μάλιστα με αργό ρυθμό, γεγονός που βοηθάει στο να τους δοθεί χρόνος να επαναφέρουν το επίπεδο των ROS στο φυσιολογικό.


Όμως αυτό είναι τμήμα μόνο της θεραπείας της ΙΦΕΝ που οραματίζονται οι ερευνητές. Παρασκεύασαν επί πλέον μια προστατευτική προβιοτική επίστρωση, πάχους 330 νανομέτρων, η οποία βοηθά τα προβιοτικά να επιβιώσουν ώστε να εγκατασταθούν και να πολλαπλασιαστούν στο έντερο.


Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα. Τα ποντίκια με πειραματική πρόκληση ΙΦΕΝ που έλαβαν την συνδυασμένη θεραπεία, δηλαδή νανοσωματίδια που στοχεύουν τις ROS και τα επικαλυμμένα προβιοτικά, παρουσίασαν ηπιώτερα συμπτώματα συγκριτικά με εκείνα που έλαβαν θεραπεία μόνο με τα ενθυλακωμένα προβιοτικά. Φαίνεται ότι η μείωση των ROS και η βελτίωση της μικροχλωρίδας του εντέρου μπορούν να επαναφέρουν το υγιές εντερικό περιβάλλον και επομένως να επιφέρουν ίαση της νόσου.

Τα επόμενα βήματα θα είναι πειράματα σε μεγάλα ζώα και η ανάπτυξη μιας σταθερής σύνθεσης που μπορεί να αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και να παραχθεί με κλιμακωτό και οικονομικό τρόπο.


Προσωπική μου άποψη είναι ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν θεραπείες της ελκώδους κολίτιδος και της νόσου του Crohn, όπως πχ η δημιουργία υγιούς μικροπεριβάλλοντος στον πεπτικό σωλήνα μέσω νανοσωματιδίων, τις οποίες είναι δύσκολο να φανταστούμε σήμερα.

20 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page