top of page
  • Εικόνα συγγραφέαDr. Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλίδης

Νέα κατευθυντήριος γραμμή για τη θεραπεία της νόσου του Crohn


Κατωτέρω περιγράφονται τα αποτελέσματα μελετών που παρουσιάσθηκαν στο Αμερικανικό Συνέδριο γαστρεντερολογίας Digestive Disease Week 2023.


Η πρώτη μελέτη συνέκρινε την ειλεοτυφλική εκτομή με την χορήγηση anti-TNF βιολογικού παράγοντος (πχ Remicade ή Humira) ως βασικής θεραπείας. Οι ερευνητές μετά 5 χρόνια παρακολούθησης διαπίστωσαν ότι το 48% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε ειλεοτυφλική εκτομή ελάμβανε ανοσοτροποποιητικά φάρμακα, το 17% ελάμβανε αντι-TNF θεραπεία και το 50% παρέμεινε χωρίς οποιαδήποτε θεραπεία. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η πρώιμη ειλεοτυφλική εκτομή έχει ουσιαστικό ρόλο στη θεραπεία των ασθενών.


Σε άλλη μελέτη συγκρίθηκαν ομάδες ασθενών με βάση το εάν ξεκίνησαν θεραπεία με αντι-TNF βιολογικούς παράγοντες αμέσως μετά την χειρουργική επέμβαση ή υποβλήθηκαν απλώς σε παρατήρηση με βάση την ενδοσκόπηση ξεκινώντας 6 μήνες μετά την επέμβαση. Οι ερευνητές βρήκαν παρόμοια ποσοστά κλινικής και ενδοσκοπικής υποτροπής στους 12 και 24 μήνες μεταξύ των δύο ομάδων. Αυτό δείχνει ότι η εφαρμογή απλής στρατηγικής παρατήρησης και επανεξέτασης για βαθιά ύφεση με κολονοσκόπηση μπορεί να είναι ο αναδυόμενος κανόνας παρακολούθησης.


Τέλος, άλλη μελέτη αξιολόγησε τη χρήση του υποδόριου infliximab ως θεραπείας συντήρησης για ένα έτος σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ενεργό νόσο του Crohn που βρίσκονταν σε ύφεση μετά αρχική επιτυχή θεραπεία εφόδου. Διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό ενδοσκοπικής ανταπόκρισης ήταν 51% στην ομάδα της υποδόριας χορήγησης του infliximab σε σύγκριση με 18% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Τα φαρμακοκινητικά και φαρμακοδυναμικά δεδομένα κατέδειξαν αυξημένα επίπεδα ορού του infliximab στους ασθενείς που το infliximab χορηγήθηκε υποδορίως. Η υποδόρια χορήγηση του infliximab τείνει να καθιερωθεί.

314 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page