top of page
  • Εικόνα συγγραφέαDr. Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλίδης

Νέες ελπίδες για τις χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου


Πρόσφατα, εγκρίθηκαν δύο νέες φαρμακευτικές ουσίες, το mirikizumab για την ελκώδη κολίτιδα και το upadacitinib για τη νόσο του Crohn.


Το Upadacitinib μελετάται ως θεραπεία επαγωγής και συντήρησης στη νόσο του Crohn. Γνωρίζετε ότι η νόσος του Crohn χαρακτηρίζεται από διατοιχωματική φλεγμονή του εντέρου που επηρεάζει κυρίως τον τελικό ειλεό και το τυφλό. Η ενεργοποίηση των μετατροπέων σήματος και των ενεργοποιητών μεταγραφής που μεσολαβούνται από τις κινάσες Janus (JAKs) στα Τ κύτταρα διαδραματίζουν σημαντικό παθογενετικό ρόλο στη νόσο του Crohn. Η upadacitinib, ένας από του στόματος χορηγούμενος αναστολέας των JAK, έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της ψωριασικής αρθρίτιδας, της ατοπικής δερματίτιδας και της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας.


Το Mirikizumab μελετάται ως θεραπεία επαγωγής και συντήρησης στην ελκώδη κολίτιδα. Πρόκειται για αντίσωμα που στοχεύει στο p19 κατά της ιντερλευκίνης-23 αναστέλλοντας τη φλεγμονώδη διεργασία του παχέος εντέρου. Η ανοσοθεραπεία αυτή έχει επιδείξει ικανοποιητικό αποτέλεσμα σε δοκιμή φάσης II. Σε ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή φάσης ΙΙΙ, 1.281 ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν θεραπεία επαγωγής της νόσου. 544 από αυτούς οι οποίοι έδειξαν καλή ανταπόκριση τυχαιοποιήθηκαν περαιτέρω στη θεραπεία συντήρησης. Σημαντικά υψηλότερο ποσοστό ασθενών στην ομάδα του mirikizumab παρουσίασε κλινική ύφεση την εβδομάδα 12 της μελέτης εισαγωγής (24,2% έναντι 13,3%, P<0,001) και την εβδομάδα 40 της μελέτης συντήρησης (49,9% έναντι 25,1%, P< 0,001). Ανεπιθύμητες ενέργειες όπως ρινοφαρυγγίτιδα και αρθραλγίες αναφέρθηκαν συχνότερα με το mirkizumab παρά με το εικονικό φάρμακο. Από τους 1.217 ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με mirkizumab στις δύο μελέτες κατά τη διάρκεια της ελεγχόμενης και της μη ελεγχόμενης περιόδου, 15 παρουσίασαν ευκαιριακή λοίμωξη (συμπεριλαμβανομένων 6 με έρπη ζωστήρα) και 8 ασθενείς ανέπτυξαν κακοήθειες (συμπεριλαμβανομένων 3 με καρκίνο του παχέος εντέρου). Ορισμένοι ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο στη μελέτη επαγωγής διαγνώστηκαν με λοίμωξη από έρπητα ζωστήρα. Δεν παρατηρήθηκε ανάπτυξη κακοήθους νοσήματος στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

24 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page