top of page
  • Εικόνα συγγραφέαDr. Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλίδης

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να διακοπεί το κάπνισμα;


Στο σημαντικό αυτό ερώτημα απαντούν τα δεδομένα πρόσφατης μελέτης η οποία δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο εγκυρότατο περιοδικό Journal of the American Medical Association Network Open.

Στην μελέτη συμμετείχαν 551.388 άτομα. Συλλέχθηκαν πληροφορίες που αφορούσαν στο διάστημα 1997 έως 2018. Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα των αιτιών θανάτου των ανθρώπων που πέθαναν στο διάστημα των 21 αυτών ετών.

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν απέδειξαν ότι οι καπνιστές που διέκοψαν το κάπνισμα πριν το 35ο έτος της ηλικίας τους είχαν πλήρη αντιστροφή του κινδύνου θανάτου από τις συνέπειες του καπνίσματος σε σύγκριση με άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ.

Για τις ηλικίες άνω των 35 ετών οι ερευνητές ποσοτικοποίησαν το όφελος για την υγεία που προέκυπτε από την διακοπή του καπνίσματος και διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θανάτου που σχετίζεται με το κάπνισμα μειώθηκε κατά:

  • 90% για όσους διέκοψαν το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 45 ετών και

  • 66% για όσους διέκοψαν το κάπνισμα σε ηλικία 45 έως 64 ετών.


Με βάση τα εντυπωσιακά δεδομένα αυτής της μελέτης προτρέπω και συμβουλεύω τους ασθενείς μου αλλά και όσους διαβάσουν αυτήν την περιγραφή να διακόψουν το κάπνισμα οπωσδήποτε εφ΄ όσον είναι μικρότεροι των 35 ετών αλλά και τους άνω των 35 ετών αφού τα οφέλη στην επιβίωσή τους λόγω της εξαφάνισης των βλαπτικών επιδράσεων του καπνίσματος είναι τεράστια.

Το οφείλουν στον εαυτό τους στους δικούς τους αλλά και στην κοινωνία μας ως σύνολο.

(JAMA Network Open: "Quitting Smoking by Age 35 Years: a Goal for Reducing Mortality," "Association Between Smoking, Smoking Cessation, and Mortality by Race, Ethnicity, and Sex Among US Adults."

8 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page