top of page
  • Εικόνα συγγραφέαDr. Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλίδης

Πονοκέφαλος μετά την κατανάλωση κόκκινου κρασιού

Οι πονοκέφαλοι μετά την κατανάλωση αλκοόλ είναι ιδιαίτερα συχνοί. Ένα ενδιαφέρον επιδημιολογικό φαινόμενο, το οποίο δεν έχει εξηγηθεί ακόμη επαρκώς, είναι ο λόγος για τον οποίο το κόκκινο κρασί συνδέεται με πονοκέφαλο σε μεγαλύτερο ποσοστό από άλλες μορφές αλκοόλ.

Έχουν ενοχοποιηθεί τα θειώδη άλατα, οι τανίνες και διάφορες φαινολικές ενώσεις, αλλά καμία δεν έχει δώσει συγκεκριμένη εξήγηση για το τι μπορεί να συμβαίνει.


Μια νέα μελέτη η οποία εξηγεί τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κρασιού και των πονοκεφάλων δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Scientific Reports.

Για να κατανοήσετε την ιδέα, πρώτα μια υπενθύμιση για το τι συμβαίνει υπό φυσιολογικές συνθήκες όταν πίνετε αλκοόλ. Το αλκοόλ μεταβολίζεται από το ένζυμο αφυδρογονάση της αλκοόλης στο έντερο και στη συνέχεια στο ήπαρ.


Αυτό το μετατρέπει σε ακεταλδεΰδη, η οποία αποτελεί τοξικό μεταβολίτη.

Η αφυδρογονάση της αλδεΰδης μεταβολίζει γρήγορα την ακεταλδεΰδη σε αδρανές οξικό άλας, το οποίο μπορεί να αποβληθεί με ασφάλεια.

Ορισμένοι όμως πληθυσμοί, ιδιαίτερα από την Ανατολική Ασία, έχουν μια μετάλλαξη στο γονίδιο αφυδρογονάση της αλδεΰδης που μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση τοξικής ακεταλδεΰδης με την κατανάλωση αλκοόλ προκαλώντας έξαψη του προσώπου, ναυτία και πονοκέφαλο.

Η διεργασία αυτή μπορεί να ανασταλεί με το φάρμακο δισουλφιράμη, γνωστό και ως Antabuse.

Οι ερευνητές επιχείρησαν να απαντήσουν στο ερώτημα άν υπάρχουν στο κόκκινο κρασί χημικές ενώσεις που αναστέλλουν τη δράση της αφυδρογονάση της αλδεΰδης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κερσετίνη σε συγκεντρώσεις 20 μικρογραμμομορίων ανέστειλε το 80% της δραστηριότητας της αφυδρογονάση της αλδεΰδης.

Η κερσετίνη είναι ένα φλαβονοειδές που δίνει χρώμα σε ποικιλία λαχανικών και φρούτων, συμπεριλαμβανομένων των σταφυλιών. Έχοντας αντιοξειδωτική δράση χρησιμοποιήθηκε ως διατροφικό συμπλήρωμα όμως δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι είναι ιατρικά χρήσιμη.

Η αιτία λοιπόν του πονοκεφάλου είναι η υψηλή περιεκτικότητα ορισμένων τύπων κρασιού και τροφίμων σε κερσετίνη.

21 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page