top of page
  • Εικόνα συγγραφέαDr. Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλίδης

Τα συμπληρώματα πολυβιταμινών μειώνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο παχέος εντέρου


Σε συνέχεια του προηγούμενου μας άρθρου σχετικά με τον ρόλο των πολυβιταμινικών σκευασμάτων στη υγεία μας, σας μεταφέρω τα αποτελέσματα εντελώς πρόσφατης προοπτικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο ογκολογικό περιδικό Cancer.

 

Σε αυτήν την μελέτη που προέρχεται από το Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημίου Sun Yat‐sen, Guangzhou, Κίνα και η οποία χρηματοδοτήθηκε από τα National Institutes of Health, American Institute for Cancer Research, Wellesley College, Dana‐Farber Cancer Institute, and the Entertainment Industry Foundation, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη χρήση συμπληρωμάτων πολυβιταμινών σε 2424 ασθενείς με στάδια I-III καρκινου του παχέος εντέρου.

 

Οι πάσχοντες συμπλήρωναν ένα ερωτηματολόγιο κάθε 2 χρόνια, το οποίο περιλάμβανε ερωτήσεις σχετικά με την τρέχουσα χρήση συμπληρωμάτων πολυβιταμινών, καθώς και τις δόσεις ανά εβδομάδα (0, 1-2, 3-5, 6-9 και 10 ή περισσότερα δισκία).

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την πιθανή συσχέτιση μεταξύ της χρήσης πολυβιταμινών και της θνησιμότητας που σχετίζεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου καθώς και με την θνητότητα από οποιαδήποτε άλλη αιτία.

 

Στην περίοδο παρακολούθησης των 11 ετών, σημειώθηκαν 1512 θάνατοι γενικώς και 343 θάνατοι άμεσα συνδεόμενοι με τον υποκείμενο καρκίνο του παχέος εντέρου. Στους ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου, η μέτρια δόση πολυβιταμινικών σκευασμάτων (3 - 5 δισκία την εβδομάδα) είχε ως αποτέλεσμα 45% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο συγκριτικά με τους ασθενείς που δεν ελάμβαναν πολυβιταμινικά σκευάσματα.

Η μέτρια αλλά και μεγαλύτερη δόση πολυβιταμινών (6-9 δισκία την εβδομάδα) συσχετίστηκε επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία.

Να σημειωθεί όμως ότι  υψηλές δόσεις βιταμινών (10 ή περισσότερα δισκία την εβδομάδα) συσχετίστηκαν με 60% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο.

Συμπερασματικά τα ευρήματα της μελέτης υποστηρίζουν ότι η μέτρια χρήση συμπληρωμάτων πολυβιταμινών παρατείνει την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο παχέος εντέρου.

21 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page