top of page
  • Εικόνα συγγραφέαDr. Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλίδης

Διατροφή υψηλής περιεκτικότητος σε κρέας προδιαθέτει σε εξάρσεις της ελκώδους κολίτιδος


Πρόσφατα δεδομένα από μια συνεχιζόμενη μελέτη δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση κρέατος σχετίζεται με την εμφάνιση εξάρσεων της ελκώδους κολίτιδος κατά κύριο λόγο και της νόσου του Crohn δευτερευόντως.


Τα δεδομένα, τα οποία παρουσιάστηκαν τον προηγούμενο μήνα στο Σικάγο στην ετήσια συνάντηση Digestive Disease Week στις ΗΠΑ, βασίζονταν σε ανάλυση των δεδομένων της μελέτης PREdiCCt (Prognostic Effect of Environmental Factors in Crohn and Colitis).

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο της μελέτης, 497 ασθενείς με νόσο Crohn και 520 ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα παρακολουθήθηκαν για 2 χρόνια ανά τρίμηνο όσον αφορά στο καθημερινό διαιτολόγιό τους.

Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες κρέατος είχαν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης βαρειάς υποτροπής ελκώδους κολίτιδος.

Μετά από μέση παρακολούθηση 1.481 ημερών, εμφανίστηκαν σοβαρές εξάρσεις σε ποσοστό 5,6% ετησίως, αλλά δεν διέφεραν μεταξύ των ασθενών με ελκώδη κολίτιδα ή νόσο Crohn. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι ήπιες εξάρσεις ήταν πολύ συχνότερες στους «κρεατοφάγους».


Η μέση βασική ολική πρόσληψη πρωτεΐνης ήταν 92 g την ημέρα, εκ των οποίων τα 36 g προέρχονταν από ζωικές πηγές. Δεν διαπιστώθηκε συσχέτιση των σοβαρών εξάρσεων της νόσου με την πρόσληψη φυτικών ινών, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων η-6 ή επεξεργασμένων τροφών.

Τα νέα αυτά δεδομένα υποδηλώνουν ότι η μείωση της κατανάλωσης κρέατος θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης εξάρσεων σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα.

Η έρευνα είναι προκαταρκτική με πολλά ακόμη αναπάντητα ερωτήματα.

16 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page